ARVID C. BERGSTRÖM

 

Opmerking:

Als je op het zwarte-witte logo klikt dan keer je terug naar de homepage, of naar de homepage van de stamboom indien je in het stamboom gedeelte zit...

Vlaamse frietjes
Engelse frietjes
Amerikaanse frietjes
Nederlandse frietjes
New Orleans frietjes
Italiaanse frietjes
Gekruide frietjes

 

Basisrecept roti
Roti ahlu bahrie
Sweet potato pie
Chips van aardappelschillen
Sweet potato pie
Gecarameliseerde zoete aardappelpuree

AARDAPPEL RECEPTEN Aardappels

Aardappels zijn het volksvoedsel van het gematigde halfrond, zoals rijst dat in de warmere streken is. Dat is pas sinds een paar honderd jaar zo, nadat de aardappel door de Europeaanse ontdekkingsreizigers werd ontdekt in Amerika.

Bacstaí Pancakes
Boxty bread
Potato Apple Cake
Turks aardappelbrood
Estlands voorgerecht
Haring-aardappelgratiné

 

Gecaramelliseerde zoete aardappels
Gepofte aardappel met Brie
Pesto-aardappelpuree
Nieuwe aardappelen met citroenboter
Aardappelen met knoflook
Kuiltje met boleten
Aardappelpastei met knoflook en peterselie

Aardappelen met zalm-bieslookroom
Gekruide aardappelen
Aardappelpuree
Aardappelquenelles met spek en rucolacress
Warme krielaardappelsalade met geitenkaas
Gepofte krieltjes met zalm uit de magnetron
Gepofte aardappel met romige fetavulling uit de magnetron
Gepofte aardappels met bieslookcrème
Geplette aardappelen, Zeeuwse mosselen en garnalen
Roomaardappeltjes met knoflook en peterselie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gecaramelliseerde zoete aardappels, Roald Dahl

In het jaar van zijn overlijden schreef Roald Dahl (overl.23-11-1990), samen met zijn vrouw, een kookboek, dat tevens een verkapte autobiografie was. De inleiding werd kort na zijn overlijden door zijn vrouw geschreven. Zowel de recepten zelf als de tekst erbij geven een goed beeld van het leven van één van de beste (kinder)boekenschrijvers van de wereld. Ik heb een selectie eruit overgenomen.

Dit gerecht is lekker bij ham! Voor 4-5 personen.

ca.7 ons zoete aardappels, 30 g boter, 85 g rietsuiker

Kook de aardappels bijna gaar, snij ze in de lengte in vieren. Smelt de boter in de koekenpan, doe de aardappels erin en strooi de suiker erover. De suiker smelt in de boter en wordt een soort caramel. Door de aardappels te keren worden ze bedekt en krijgen een knapperig korstje. Dit duurt 5-7 minuten. Warm serveren.

terug

 

 

 

Gepofte aardappel met Brie

kan ook met Camembert, fontina of romige blauwschimmelkaas. Voor een lichtere vulling: vervang de boter door zure room of crème fraîche. Als hoofdgerecht voor 4, als bijgerecht voor 8 personen.

4 middelgrote warme gepofte aardappels, 60 g Brie in blokjes van 2,5 cm, 4 lepels zachte boter,1 dooier, 1 lepel fijngeknipte bieslook of bosuigroen, zout, zwarte peper, nootmuskaat

Verwarm de oven voor op 180°. Snij een drieoek van een centimeter uit de aardappels, schep het kruim uit de aardappel tot er een rand is van ¾ cm. Prak kruim met brie, boter, dooier, bieslook, zout, peper en beetje nootmuskaat. Vul de aardappels en zet 15-20 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is. Laat ze onder de grill nog 3-5 minuten kleuren. Geef als bijgerecht bij biefstuk, gebraden vlees of gegrillde vis, of als lunch met een spinazie-tomaatsalade.

terug

 

 

 

 

 

Pesto-aardappelpuree

Stamp 700 g gekookte aardappels met 1dl water, 2 lepels olijfolie en 100 g groene pesto tot puree. Breng op smaak met zout en peper. Voor bij bijv. gebakken vis.

terug

 

 

 

 

Nieuwe aardappelen met citroenboter

20 kleine nieuwe aardappelen (±750g), 50 g boter, 3 lepels olijfolie, 1 dessertlepel geraspte citroenschil, nootmuskaat, zout, peper, 2 lepels peterselie, 1 lepel bieslook, 2 cth citroensap

Kook de ongeschilde aardappelen in 15-20 minuten gaar in gezouten water, giet af. Doe boter, olie, citroenschil, nootmuskaat, zout, peper, peterselie en bieslook bij de aardappelen en warm op laag vuur door zonder te koken. Bedek de aardappelen vlak voor serveren de citroensap erover.

 

 

 

 

 

Aardappelen met knoflook

750 g kleine schoongeborstelde aardappels, 20 g gepelde, hele knoflooktenen, 150 g boter, 2 lepels water

Doe alles in een zware pan. Zet op matig vuur tot de boter is gesmolten, draai lager en sudder onder af en toe schudden in 20-25 minuten gaar.

terug

 

 

 

 

 

Kuiltje met boleten

250 g boleten (paddestoelen), warme aardappelpuree van 750 g aardappelen, 8 lepels olijfolie, 4 gepelde tenen knoflook in plakjes, zwarte peper, zout, 1 lepel gedroogde oregano

Verwijder buisvormige sporen, voze stelen, aarde en mos van de boleten, snij hoed en steel in groffe stukken. Verwarm de olijfolie in een ruime pan en kleur de knoflook goudbruin, verwijder dan de knoflook en draai het vuur hoger. Bak de boleten in de olie bijtgaar, nog iets knapperig. Bestrooi halverwege met oregano, zout en peper.

Schep de puree op de borden, maak in elke berg puree een kuiltje en verdeel de boleten erin, lepel de bakolie erover. Serveren met jonge veldsla.

terug

 

 

 

 

 

Aardappelpastei met knoflook en peterselie:

450 g aardappelen, 2 teentjes knoflook, zout, peper, 340 g bladerdeeg, 2-3 lepels peterselie, 1 geklopt ei, 100 ml crème fraîche

Snij de aardappels in zeer dunne plakjes en meng met peterselie, knoflook, zout en peper. Rol de helft van het deeg uit en maak een rond bakje van doorsnee 20 cm. Doe de aardappels erin en bedek met de rest van het deeg, doe er een 'schoorsteentje' op. Bak 50 minuten op 200°.

Meng crème fraîche en het ei en giet door het schoorsteentje. Nog ±10 minuten bakken, direct opdienen.

terug

 

 

 

 

 

Bacstaí Pancakes (Boxty, Ierse rösti)

500 g aardappelen, 2 lepels bloem, 1 tl bakpoeder, ½ tl zout, 1 dl melk

Schil en rasp de aardappels, doe in een doek en pers het sap eruit, vang dit op in een pan en laat het zetmeel bezinken, giet dan het heldere water af. De aardappelrasp mengen met bloem, bakpoeder en zout. Doe het opgevangen zetmeel erbij. Mix tot een halfvloeibaar deeg met de melk en bak er pannenkoekjes van. Serveren met boter, suiker, vruchten, spek of een vulling van vlees, vis of groenten.

terug

 

 

 

 

 

Boxty bread (Iers aardappelbrood)

250 g geschilde rauwe aardappelen, 250 g geschilde gekookte aardappelen, zout, 50 g bloem

Rasp de rauwe aardappels en druk in een doek het vocht eruit, laat het zetmeel in het vocht bezinken en giet het heldere vocht af. Stamp de gekookte aardappelen fijn en bedek hiermee de rauwe aardappelen. Doe het zetmeel, zout en bloem erbij en meng goed. Vorm een platte ronde koek en bak in een zware gietijzeren pan ±30 minuten aan beide kanten. In plakken snijden en serveren..

terug

 

 

 

 

 

Potato Apple Cake (Ierland)

500 g aardappelen, gekookt in de schil, zout, 30 g gesmolten boter, 100 g meel, 2-3 zure appels, boter, poedersuiker

Schil en pureer de aardappelen, roer zout en boter erdoor. Maak met het meel een soepel deeg en vorm een platte schijf en snij in vieren. Schil en ontpit de appels en snij in dunne plakjes. Bedek 2 aardappeldeeg-kwarten met de appel en bedek met de andere twee kwarten. Randen goed aandrukken. Bak aan elke kant 10 minuten in een koekenpan op laag vuur. Naar smaak boter en poedersuiker erop doen, nog even de deksel erop en even bakken zodat boter en poedersukker smelten.

terug

 

 

 

 

 

Turks aardappelbrood

Maak een glad deeg van 750 g bloem, 100 cc yoghurt, 1 pakje bakpoeder en wat zout, of gebruik diepvriesdeeg, rol uit en maak plakjes van ±20x15 cm. Bak 500 g gesneden gare aardappels met een kleingesneden ui bruin in boter, verdeel over het deeg en vouw ze dicht, bestrijk met een ei-oliemengsel en zet 20 minuten in een halfhete oven.

terug

 

 

 

 

 

Estlands voorgerecht (aardappel-haringgratiné)

Haal door de molen: 4 haringfilets, 500 g gare aardappels, 100 g vette rauwe ham en 150 g restjes gebraden vlees. Meng met ½ kopje zure room of Bulgaarse yoghurt en 2 dooiers, voeg peper toe en 2 stijfgeklopte eiwitten. Vul een beboterde vuurvaste schaal, leg bovenop enkele plakjes gare aardappel, strooi er broodkruim en klontjes boter over. In de oven goudgeel laten worden.

terug

 

 

 

 

 

Haring-aardappelgratiné

8 aardappels, 1 grote ui, 1 tl tijm, 1 laurierblad, peper, 4 dl slagroom, 100 g geraspte oude kaas, 4 nieuwe haringen, 4 el paneermeel, 2 el dille, 1 lepel boter om in te vetten, ovenschaal van 1½ liter.

Schil de aardappels en snij in plakjes van ½ cm dik. Snij de ui in dunne ringen. Doe aardappels, ui, tijm, laurier, peper en 3 dl slagroom in de pan, breng aan de kook en laat 15 minuten op laag vuur koken. Schep af en toe om. Meng kaas en paneermeel. Verwijder de staarten van de haring en halveer de haring.

Verwarm de oven voor op 200°. Vet de ovenschaal in. Verdeel de helft van het aardappelmengsel over de bodem. Strooi de helft van de dille erover. Verdeel de haring erover. Schep de rest van het aardappelmengsel erover. Schenk de rest van de slagroom erover. Bestrooi met kaas-paneermengsel. Laat in 20 minuten goudbruin bakken. Serveren met gemengde salade.

terug

 

 

 

 

 

Basisrecept roti (Suriname):

Meng 500 g meel, 3 tl bakpoeder, zout en ±4 lepels olie, laat een uur rusten en kneed nog eens. Vorm 10 balletjes, rol ze uit, bak in een heel hete koekepan en duw de randen steeds plat.

terug

 

 

 

 

 

 

Roti ahlu bahrie (Surinaamse aardappelroti)

Kook 500 g aardappelen in de schil, pel ze en stamp fijn. Pers er 2 tenen knoflook boven uit. Roer er ¼ Madame Jeanet, 1 tl komijnzaad en 1 tl Hindoestaanse masala door en wat zout. Maak 10 rotideegballetjes, druk wat plat, schep de puree erin, druk dicht en rol uit. Bestrijk met olie, bak in een zeer hete koekepan en duw de randen steeds plat.

terug

 

 

 

 

 

 

Sweet potato pie (uit de voormalige Britse koloniën):

Schil 500 g zoete aardappelen (bataten), rasp in sliertjes en meng met 50 g maïsmeel, 125 g donkerbruine basterdsuiker en 50 g rozijnen. Klop er één voor één 2 eieren door, breng op smaak met 1 cth speculaaskruiden, 1 cth versgeraspte djahé en een beetje zout. Doe in een springvorm van 18-20 cm, baik ±1 uur op 175° tot het stevig is. Laat 10 minuten afkoelen, verwijder dan de rand.

terug

 

 

 

 

 

 

Chips van aardappelschillen. Als snack voor 8 personen, als bijgerecht voor 6 personen. Belangrijk is dat de aardappels onbespoten zijn!

750 g in de schil gekookte aardappels, 250 g geraspte pittig belegen kaas, 100 gr groene peper uit blik, uitgelekt en fijngehakt.

Verwarm de oven voor op 200°. Snij de aardappels overlangs doormidden, schep het kruim eruit (dat kan weer voor puree worden gebruikt) en snij elke schil nog eens in de lengte doormidden. Leg de schillen op een bakplaat en bak in 10-15 minuten knapperig. Bestrooi dan met kaas en peper, verhit de grill en grill ze 1-2 minuten op 15 cm van het grill-element. Als snack, of bij gegrilld vlees.

VARIATIE: GEKRUIDE CHIPS

Verwarm de oven voor op 260°, bestrijk de net al gebakken schillen met boter aan beide kanten en bestrooi dan met: zout, chili- of kerrie, maan- of karwijzaad, geraspte Parmezaan met paprikapoeder en cayennepeper

VARIATIE: BACON-PEPERCHIPS

Bestrooi de schillen, na het eerste bakken, met 250 g geraspte pittig-belegen kaas, 4 plakjes knapperig gebakken en verkruimelde bacon en 100 g fijngehakte rode pepertjes uit blik. Verhit de grill en grill 1-2 minuten op 15 cm afstand van het grill-element.

terug

 

 

 

 

Sweet potato pie (uit de voormalige Britse koloniën):

Schil 500 g zoete aardappelen (bataten), rasp in sliertjes en meng met 50 g maïsmeel, 125 g donkerbruine basterdsuiker en 50 g rozijnen. Klop er één voor één 2 eieren door, breng op smaak met 1 cth speculaaskruiden, 1 cth versgeraspte djahé en een beetje zout. Doe in een springvorm van 18-20 cm, bak ±1 uur op 175° tot het stevig is. Laat 10 minuten afkoelen, verwijder dan de rand.

terug

 

 

 

 

 

Gecarameliseerde zoete aardappelpuree Voor 6 personen.

1¼ kg middelgrote zoete aardappels, ¾ dl sinaasappelsap, 1½ dl geraspte sinaasappelschil, 1 lepel cognac, zwarte peper, zout ¾ tl djahé, 5 el boter, 1 ei, 50 g bruine basterdsuiker, 1/3 tl kaneel, 40 gr grofgehakte pecan- of walnoten.

Verwarm de oven voor op 190°. Pureer de zoete aardappels, doe sinaasappelsap, -schil, cognac, zout, djahé, peper, 2 lepels boter en het ei erbij. Schep in een ingevette lage ovenschaal en strijk de bovenkant glad. Doe de laatste 3 lepels boter met de suiker en kaneel in een pannetje, verwarm op laag vuur onder regelmatig roeren tot alles gemengd is, strijk over de puree en strooi de noten erover. Zet afgedekt 15 minuten in de oven, haal het deksel eraf en laat nog 15 minuten kleuren. Serveren bij gevogelte, karbonaadjes of ham.

Schil de aardappels, snij in vieren en kook gaar.

terug

 

 

 

 

Vlaamse frietjes, Schil de aardappels, en snij er frieten van 6mm bij 12mm. Frituur ze 4 minuten op 150° C. Haal ze uit het vet en vervarm het vet tot 180° C. Als je teveel in 1x keer doet koel het vet te snel af en zuigen de frieten vet op. Is het te warm, dan krijg je holle frieten. Schud om met zout en serveer met Béarnaisesaus

Engelse frietjes, zelfde als de Vlaamse alleen dan niet schillen en in willekeurig vormen snijden, max 12 mm dik. Doe er zout op en besprenkel met geurige sherry- of ciderazijn. Voor de echter engelse look, serveren in krantenpapier.

Amerikaanse frietjes, zelfde als de Vlaamse maar dan 6mm bij 6 mm serveer met gekruide fritessaus of ‘Mad'-sauce.

Nederlandse frietjes, Snij bintjes in repen van 9mm bij 9mm, bak ze 1x voor in fritesolie van 150°, bak ze daarna goudbruin in 180°C. Serveer met satésaus, mayonaise en rauwe in hele kleine blokjes gesneden ui

New Orleans frietjes, hetzelfde als de Vlaamse, serveer zonder zout, maar met salsaketchup.

Italiaanse of Jos frietjes. Kook nieuwe aardappels in de schil 5 minuten, laat afkoelen, snij in parten en bak in olijfolie goudbruin. Strooi er knoflookpoeder en serveer met fijne mayonaise met een scheutje citroen erdoor.

Gekruide frietjes. Worden gemaakt van driekantig gesneden friet, maar kan natuurlijk ook met andere friet. Schep ze voor het bakken om met:

terug

 

 

 

 

 

Aardappelen met zalm-bieslookroom

750 g iets bloemige aardappels, zout, 1 dl droge witte wijn, 1 sjalotje, 1 dl visfond, 2 dl crème fraîche, 150 g gerookte zalm, 15 bieslooksprietjes

Halveer de aardappels, snij de grote in vieren, en kook ze in 10 minuten gaar. Snipper de sjalot en laat met de wijn en fond tot ½ dl inkoken, iets afkoelen, dan de crème fraîche erbij. Snij de zalm in reepjes en roer met de kleingeknipte bieslook door de saus. Giet de aardappelen af, stoom even droog en serveer met de saus erover. Voor bij sperzieboontjes, uitgebakken spekjes en een olie-azijn-mosterddressing.

terug

 

 

 

 

 

Gekruide aardappelen

8-10 ietswat bloemige aardappels, ½ el gemengde peperkorrels, 1 tl karwijzaad, 1 tl selderijzaad, 2 tl zeezout,

3 tijmtakjes, 150 g Bettine Blanc (de goedkoopste geitenkaas van AH, maar wel veel smaak)

Boen de aardappels schoon en snij ze met de schil in plakken van 1 cm. Kwast een bakplaat in met olijfolie en leg de plakken erop. Kneus de korrels, zout en de zaden in een vijzel en roer de blaadjes tijm erbij. Bestrijk de bovenkant van de aardappels met olijfolie en bestrooi met het mengsel. Laat de aardappels in een oven van 175° in 45 minuten gaar en bruin bakken. Halverwege wat omschudden en eventueel wat olijfolie erbij. Zet na 35 minuten de oven op 225°, verkruimel de kaas over de aardappels en laat nog even onder de grill kleuren.

terug

 

 

 

 

 

 

Aardappelpuree

1½ kg kruimige aardappels, zout, peper, nootmuskaat, 2 dl melk, 50 g boter

Schil de aardappels, halveer grote exemplaren en kook ze in weinig water met zout in 20 minuten gaar. Afgieten en kort laten droogstomen. Breng in een andere pan melk en boter aan de kook. Stamp de aardappels fijn. Onder voortdurend roeren met garde of kloppen met de mixer het hete boter-melkmengsel toevoegen en tot een luchtige puree kloppen. Op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat.

OOK verkrijgbaar: een soort hele grote knoflook-pers... Hiermee kan de luchtigste aardappelpuree mee gemaakt worden... AANRADER

OOK EEN AANRADAR Variaties: met olijfolie: Voeg ipv boter en melk, 2 dl olijfolie toe en klop de puree luchtig. Op smaak brengen met zout en peper. Voor bij Italiaanse groenten en lamsvlees.

gegratineerd met knoflook en geitenkaas: bereid de puree volgens het basisrecept. Rooster 25 g pijnboompitjes bruin in een droge koekenpan. Snij 2 teentjes knoflook fijn en meng door de puree. Verkruimel 200 g zachte geitenkaas. Doe de puree in een vuurvachte schaal, verdeel de kaas erover en zet 4 minuten onder de grill. Bestrooi met de pijnboompitjes. Voor bij Mediterrane gerechten.

verse kruidenpuree: kook de aardappelen in water met een kruidenbouillonblokje. Maal in de keukenmachine ½ zakje verse kervel en ½ zakje koriander met 4 lepels olijfolie zeer fijn. Meng de kruidenolie door de puree en breng op smaak met zout en peper. Voor bij vis- en gevogeltestoofgerechten.

met saffraan: kook de aardappelen in water met 2 zakjes Silvo saffraan en een visbouillonblokje. Bestrooi met verse dille bij het serveren. Voor bij gestoofde vis.

terug

 

 

 

 

 

Warme krielaardappelsalade met geitenkaas

zout, peper, 500 g krieltjes in de schil, 200 g zachte geitenkaas zonder korst, 2 bosuitjes, 2 bospeentjes, 10 zwarte olijven zonder pit, 2 lepels azijn, 2 cth Zaanse mosterd, 1 cth majoraan, 3 lepels olie, 1 zakje veldsla.

Kook de krieltjes in wat water en zout in 15 minuten gaar. Prak de kaas met een vork fijn. Snij de bosui in ringetjes. Snij de bospeen in kleine plakjes. Snij de olijven in plakjes. Klop azijn, mosterd, majoraan, olie, zout en peper tot een sausje. Schep bosui, olijven en peen erdoor. Giet de aardappels af en schep erdoor. Verdeel de veldsla over 2 borden, schep de aardappelsalade erop en verdeel de kaas erover.

terug

 

 

 

 

 

Gepofte krieltjes met zalm uit de magnetron

30 stuks krieltjes met schil, 1 tl peterselie, 2 lepels olijfolie, 1 tl citroensap krop sla, 400 g gerookte zalm, 3 el crème fraîche, 1 satéprikker, magnetronfolie

voorbereiden: Was de krieltjes goed en prik met de prikker gaatjes in de schil. Leg op een groot plat bord en bedek met magnetronfolie. Roer peterselie en 1 lepel olie door elkaar. klop de rest van de olie met citroensap tot een sausje. Snij de sla in smalle reepjes.

bereiden: Zet de krieltjes 3 minuten op 600 watt en laat buiten de magnetron 4 minuten nagaren. Verdeel de sla over 6 borden. Sprenkel de dressing erover. Verdeel de plakjes zalm erover. Snij de kapjes van de krieltjes, hol met een theelepel ¼ deel van het krieltje uit en vul de krieltjes met crème fraîche. Zet op elk bord 5 krieltjes.Zonder magnetron kan je de krieltjes 15 minuten in een oven van 175° poggen.

Variatie: gebruik ongezouten chips in plaats van krieltjes.

terug

 

 

 

 

 

 

Gepofte aardappel met romige fetavulling uit de magnetron

4 aardappelen, 50 g feta, 3 lepels melk, 1 lepel zachte boter, 4 takjes koriander, zout, peper,

Borstel de aardappels schoon onder koud stromend water. Prik de aardappels hier en daar in. Doe ze in een schaal of op een bord 10 minuten op 700 watt in de oven. Neem uit de magnetron. Snij de feta in kleine stukjes. Halveer de aardappels, hol ze uit tot 1 cm van de rand. Meng kruim, feta, melk en boter, knip de koriander erboven en breng op smaak met zout en peper. Schep het mengsel in de aardappels. Zet de aardappels 2 minuten op 525 watt. Serveren met gegrilld vlees en gemengde groene sla.

terug

 

 

 

 

 

 

 

Gepofte aardappels met bieslookcrème

4 grote kruimige aardappels zout, peper, 15 g boter, 100 g verse roomkaas met kruiden, 2 lepels crème fraîche, 1 zakje verse bieslook

Verwarm de oven voor op 225°. Was de aardappels goed en dep ze droog. Schil hier en daar inprikken met een vork. Spreid 4 grote vellen alufolie uit en leg de aardappels erop. Bestrooi met zout. Verdeel de boter in vlokjes erover. Vouw de folie goed dicht. Laat de aardappelen 1 uur poffen. Roer de roomkaas los met crème fraîche, doe ¾ van de bieslook erbij en breng op smaak met peper. Vouw de pakketjes open en snij de aardappelen in de lengte diep in, maak het kruim met een vorkje iets los. Schep het roomkaasmengsel erin en roer met het vorkje door het kruim. Strooi de rest van de bieslook erover.

terug

 

 

 

 

 

Geplette aardappelen, Zeeuwse mosselen en garnalen

recept van Geert van Hecke, patron-cuisinier van driesterrenrestaurant (1998) De Karmeliet in Brugge (B). Hij raadt aan het gerecht niet te warm te serveren. Bereid het enkele uren van tevoren en laat staan, de garnalen kunnen er koud bij. Als voor- of hoofdgerecht.

1 kg kruimige aardappels, 6 sjalotjes, 1 kg mosselen, 1 kleine ui, 2 takjes selderij, 25 g koude boter, 4 lepels droge witte wijn, 1 dl olijfolie zout, peper, nootmuskaat, 2 tl tijm, 1 ell citroensap, 1 takje peterselie, 10 sprietjes bieslook, 100 g Hollandse garnalen.

Boen de aardappelen goed schoon. Kook 30 minuten in weinig water met zout. Snipper de sjalotjes. Giet de aardappels af en hak fijn. Spoel de mosselen af onder koud water. Snipper het ui. Knip een takje selderij fijn. Smelt 10 g boter en fruit ui en selderij 1 minuut zachtjes. Schenk de wijn erbij. Kook de mosselen hierin gaar. Verhit de olie. Fruit de sjalot 1 minuut zachtjes. Schep aardappelen, zout, peper, nootmuskaat en tijm erdoor. Haal de mosselen uit de schelp en zeef het vocht boven een pan. Breng het kookvocht aan de kook. Snij de rest van de boter in klontjes en klop door het kookvocht. Roer van het vuur af de citroensap erdoor. Knip peterselie, bieslook en de rest van de selderij erboven en roer erdoor. Schep de aardappelpuree in het midden van 4 borden. Verdeel de garnalen erover. Schep de mosselen erom en schep de saus erover.

terug

 

 

 

 

 

 

Roomaardappeltjes met knoflook en peterselie.

1250 g aardappels, 2 teentjes knoflook, 2½ dl slagroom, 2½ dl water, zout, 6 takjes peterselie, ovenschaal van 20 x 30 cm

Schil en was de aardappels en snij in plakjes. Snipper de knoflook. Breng in een braadpan aardappels, slagroom, melk, knoflook en weinig zout aan de kook (eventueel extra melk toevoegen). Kook op middelhoog vuur ca.8 minuten. Laat iets afkoelen. Knip de peterselie erboven fijn. Verdeel de aardappelplakjes met de room gelijkmatig over de ovenschaal. Verwarm de oven voor op 200° en bak de aardappels in het midden van de oven in 10-15 minuten goudbruin.

terug

 

 

 

 

LEKKER TOG... DIE AARDAPPELS!!!