ARVID C. BERGSTRÖM

 

Opmerking:

Als je op het zwarte-witte logo klikt dan keer je terug naar de homepage, of naar de homepage van de stamboom indien je in het stamboom gedeelte zit...

Aardappel-pagina:

Recepten met aardappels


 

RECEPTEN (underconstruction)

Suikerbrood met Jopen Koyt
Crèmesoep met Witlof
Roomsoep met Wortelen
Zalm met ei en zongedroogde tomaten
Deldense Moppen
Eendeborstfilet met sinaasappelsaus
Zeebaars met appel en appelsaus
Beenham met honing en mosterd uit de oven
Vegatarische jachtschotel
Spruiten met kerrie, paprikapoeder en komijn
Sinaasappel saus
Appelsaus
Stoofperen
Gemberperen
Gegrilde bananen
Cactussoep
Eend met whisky
Citroen Soufflé
Geitenkaasbol met een kick
Gebonden Paprikasoep met kaas
Turks brood met zalm en limoen
Turks brood met ham en champignon
Turks brood met runderrookvlees, geitenkaas en avocado
Pita brood
wortel-appelsoep
Rundvlees Salade
Zamsalade
Pasta met walnoten
Pasta met gegrilde paprikasaus

 

 

 

Suikerbrood met Jopen Koyt

400 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel gedroogde gist
1 theelepel zout
1 fles Jopen Koyt
130 gram rietsuiker
70 gram donkere basterd suiker

Oven, Cakeblik en bakpapier

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Doe de gist in een bakje met 1 el donkere basterd suiker, de rest gebruik je later.
Neem nu een glas en doe er water in, dat warm is, maar kouder dan jezelf, ongeveer 25 graden.
Water dat lichaamstemperatuur heeft dat voel je bijna niet. En dan doe je er wat koud water bij.Doe nu 3 el van dit water bij de gist en suiker.

Zeef bloem, bakpoeder en zout boven een kom. Schenk de Jopen Koyt in een glas uit, maar laat een flinke bode in de fles achter.
Maak een kuil in de bloem, neem dan de fles en rol het gist los van de bodem en giet het bier in het kuiltje.
Roer met een garde door het bier in de bloem, en laat zo het bier steeds wat bloem meenemen.

Gier de rest van het bier erbij, en neem ook een slokje van het bier.
Maak een groot stuk bakpapier nat onder de kraan. Verkreukel het, knijp het uit en vouw het uit in een cakeblik, zodat het papier aan alle kanten over de rand hangt en het blik goed bekleed is.

Vouw het brooddeeg een paar keer dubbel en leg het met de naad naar beneden in het blik.
Bak het brood ongeveer 45 minuten tot het gaar is. Steek er een sate prikker in om het te controleren.

Verrukkelijk met een beetje roomboter bij je Paasontbijtje!


terug

 

 

 

 

 

 

Crèmesoep met Witlof

1 liter bouillon
300 gram witlof
1 plak rauwe ham
1 plak buikspek
40 gram bloem
nootmuskaat
peterselie
2 uien

Maak de struikjes witlof schoon en snij ze in juliënne van 4 cm lengte.
Maak de uien schoon en hak ze fijn. Snij het spek en de ham in brunoise die we gescheiden bewaren.
Zet een soeppan op het vuur en leg er het spek in.
Laat zonder dat het spek verkleurt de zaak warm worden, totdat het vet loslaat.
Doe er dan de uien bij. Laat de uien zachtjes smoren zonder dat ze verkleuren.
Voeg nu de witlof toe, laat dit even meesmoren, strooi er dan de bloem over en
roer totdat deze geheel is opgenomen. Voeg nu langzaam de bouillon toe,
zodat er een gladde soep ontstaat. Laat deze 20 minuten zachtjes koken.
Voeg nu de brunoise ham bij de soep. Maak ze op smaak met nootmuskaat.
Strooi er wat gehakte peterselie over en serveer ze met vers stokbrood.

terug

 

 

 

 

 

 

Roomsoep met Wortelen

(ontzettend lekker, zacht en romig)

600 gram wortelen
bloem
boter
1 dl bouillon
1 dl slagroom (optioneel)
zout
peper

Stoof 550 gram wortelen in boter. Voeg de bouillon toe. Schenk de soep in de mixer en maal ze fijn.
Passeer ze daarna door een zeef. Breng ze op smaak met peper en zout.
Snij de rest van de wortel in zeer kleine brunoise. Kook deze gaar in de bouillon.
Passeer ze er dan uit. Voeg de bouillon toe aan de soep en verwarm deze nog even.
Voeg vlak voor het serveren de room bij de soep.

Geef er als garnituur de brunoise wortel bij.

terug

 

 

 

 

 

 

Zalm met ei en zongedroogde tomaten.

4 eieren hard koken en pellen. Zongedroogde tomaten fijn snijden en samen voegen met de eieren.
Voeg zout, peper en olijfolie toe. Dunne zalm plakken neer leggen en ei-tomaten vulling erop smeren.
Zalm oprollen en in stukken snijden.

terug

 

 

 

 

 

 

Deldense moppen

200 gr bloem
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel koekkruiden
125 gele basterdsuiker
75 gr ongezouten cashewnoten
150 gram boter
melk

De bloem met de bakpoeder en de koekkruiden zeven. De suiker, 50gr noten en de boter toevoegen. De boter met twee messen in hele kleine stukjes snijden. Hiervan een soepel deeg knden en een staaf met een middellijn van 4 cm ervan vormen. De staaf een kwartier in dekoelkast laten opstijven. De staaf in plakjes van ½ cm dikte snijden en ze op een ingevet bakblik met een tussen ruimte van 2 cm neerleggen. De rest van de cashewnoten grof hakken en over de koekjes verdelen. De moppen met een kwastje met melk bestrijken.


De koekjes midden in een warme oven (160 graden) schuiven en in 20 min goudbruin en gaar bakken. De koekjes direct op een rooster laten afkoelen .

terug

 

 

 

 

 

 

 

 

Eendeborstfilet met sinaasappelsaus.

Eendenborst in 1x 5 min op de kant met het vel daarna en 1x 4min gaar grillen op de grill. Laten rusten en in dunne plakken snijden.
Dan op een bord in de oven van 120 graden celsius ongeveer 5 minuten tot serveren

Opdienen NAAST de sinaasappelsaus!

terug

 

 

 

 

 

 

 

 

Zeebaars met appel en appelsaus.

Zeebaars
olijfolie
peper
3 goudreneittes

Zeebaars roken met olijfolie en peper. Appels schillen en in dikke plakken meeroken.
Opdienen NAAST de appelsaus en gerookte appels.

terug

 

 

 

 

 

 

Beenham met honing en mosterd uit de oven.

Beenham insmeren met honing en mosterd, op een schaal leggen en water, klontje boter en evt amber biertje, stark duits bier of een tripel toevoegen en 2 a 2,5 (afhankelijk van de grote) uur in de oven. Elke twintig minuten overschenken met braadvocht.

terug

 

 

 

 

 

 

Vegatarische jachtschotel

Op jacht naar de bruine bonen ;)

Bruine bonen
appel schijven
uien-ringen
gestampte aardappelen met olijfolie en zout en peper

In lagen als een lasagne (eerst bruine bonen en eindigen met aardappels)
in een oven schaal doen en 1u30 op 140 graden gaar laten worden.

terug

 

 

 

 

 

 

Spruiten met kerrie, paprikapoeder en komijn.

Spuiten ontdoen van buitenste blaadjes, kruis in onderkant zetten en kort max.4 minuten koken tot beetgaar. Dan afgieten en kerrie, paprikapoeder en komijn toevoegen.

terug

 

 

 

 

 

 

Sinaasappel saus:

Braadvocht van een eendenborst of andervlees
6 sinaasappels
1 pak sinaasappelsap
Sinaasappellikeur
Bloem

terug

 

 

 

 

 

 

Appelsaus

2 grote moesappels
2 sjalotten of 1 kleine rode ui
1 dl witte wijn
sap van citroen
eetlepel mosterd
1 laurierblad
circa 2 eetlepels honing

Snijd de gewassen appels in partjes, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes.
Snipper de gepelde sjalotten. Zet beide op met de wijn, het citroensap en het laurierblad.
Breng alles aan de kook en laat het circa 20 minuten met het deksel op de pan zachtjes doorkoken.
Laat de massa in de pan afkoelen tot lauw, verwijder dan het laurierblad en wrijf alles door een zeef.
Breng de saus op smaak met honing. Tip: Aan deze saus kunt u een paar eetlepels gewelde krenten en rozijnen toevoegen.

terug

 

 

 

 

 

 

Stoofperen

Peer de stoven in een laagje water, evt wat bessensap, kaneel en basterdsuiker of molasse toevoegen

terug

 

 

 

 

 

 

Gemberperen

4 peren
een paar stukjes gember op siroop
citroen
1 afgestreken eetlepel suiker
1 eetlepel gembersiroop uit een pot
1 afgestreken theelepel kaneel.

Was en droog de peren en snij ze doormidden. Haal de klokhuizen er met een scherpe lepel uit.
Leg de halve peren op een stuk folie en sla de folie naar boven, maar maak de randen niet dicht.
Snij de gember in dunne plakjes. Schil de citroen heel dun en snijd de schil eveneens in dunne plakjes.
Pers de citroen uit en vermeng het sap met de reepjes gember, citroen, suiker,
perenbrandewijn en het gembersap. Grill de halve peren 5 minuten in folie op de barbecue.
Haal ze uit de folie en grill ze nog 3 minuten met het snijvlak naar onderen.
Vul de gegrillde peren direct met de gember en citroenflinters en bedruppel ze met het sap.
Bestrooi de gemberperen voor het opdienen met wat kaneel.

terug

 

 

 

 

 

 

gegrilde bananen

4 bananen
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels dunne stroop (syrop)
2 eetlepels boter
1 theelepel suiker
1 afgestreken theelepel kaneel.

schil de bananen en snij ze in de lengte doormidden. Roer het citroensap door de stroop.
Bestrijk de halve bananen met dit mengsel en pas ze weer tegen elkaar.
Laat de boter smelten, besmeer vier stukken aluminiumfolie met boter en leg elke banaan op een stuk folie.
Druppel de rest van de boter over de bananen, pak ze losjes in folie en vouw de randen dicht
Grill de bananen op de barbecue in 10 minuten onder regelmatig draaien.
Maak de folie voor het opdienen van boven open en bestrooi de bananen met een mengsel van suiker en kaneel.

terug

 

 

 

 

 

 

cactussoep

1 el olijfolie
1 grote ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, gesnipperd
1 chilipeper, naar smaak met of zonder zaad, in dunne ringen gesneden
1 theel. komijnzaad
500 gram tomatillos (Mexicaanse aardkers)
1,5 liter kippenbouillon
60 ml. tequilla
750 gram cactus bladeren (nopales)
2 el vers limoensap
2 el fijngesneden koriander
100 gram verkruimelde feta
zout en peper
warme tortillas

Verwarm de oven voor op 200° C. en rooster de tomatillos 15 minuten.
Verwijder met een pincet de stekels van de cactusbladeren en snijd de bladeren in reepjes.
Breng in een ruime pan water aan de kook en kook de cactusrepen 15 minuten, spoel ze af met koud water en laat ze goed uitlekken.
Verhit de olijfolie en bak hierin ui en knoflook goudgeel en zacht,bak de komijn en chilipeper een paar minuten mee en strooi er wat zout en peper over.
Blus af met de kippenbouillon, voeg cactusreepjes, tomatillos en tequilla toe, breng alles aan de kook en laat 30 minuten sudderen.
Pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met peper en zout en limoensap, strooi de feta en koriander in de soep, roer goed door en serveren.

terug

 

 

 

 

Eend met whisky

Koop een eend van ongeveer 5 Kg voor 6 personen
twee grote flessen scotch whisky
spekreepjes, om te larderen.
een fles olijfolie.

De eend larderen met het spek en de binnenkant inwrijven met zout en peper.
De oven voorverwarmen op 180 graden voor 10 minuten.
Een longdrink glas voor de helft vullen met whiskey.
De whiskey opdrinken gedurende het opwarmen van de oven.
De eend op de muur...vuurvaste schotel leggen en een tweede glas whiskey uitschenken.
Het tweede glas whiskey opdrinken en de eend in de oven plaatsen.
Na 20 minuten de oven op 200 graden zetten en twee blazen bullen met whiskey.
De klazen opdlinken en de scherven van et ielste klas oplaapen.
Nog een aalff klas insjenke en opdlinke.
Na en nalff uul de hoven opedoen om deent te sjekke.
Blantwondezalf in de padkamer ganaale en oep de povekand van de rinkeland doen.
Denove nesjot geve. Twi glose insjenke ven de twie glose biski tmiddelste glas opsoepe.
De nove opedoen na dieste bles bieske leegis, en de sjotel vastpakke.
De blandwondesalf op de binnekand van de twiejande doen en deent oeprape.
Dander glasse bisski oepdrinke.Deent nogis oeprape en met nen nantdoek de blandwondzalf van deent vege.
Zen ande ontvette me bissky en den tuup salf kier oeprape.Tkapot glas opvege en deent terug inden ove zitte.
Deent oprape en den ove opedoen. De twiede fles biski opedoen en oeprape van de keukenbloor.
Opstaan van de bloer entvettig spek onder dekas vege.Nogis oepstan van de bloer en dan tochma blieve zitte.
De bles op de grond sette. Ban de teut drinke, de klase zen oep of kapot. Den ove afzette, doege toedoen en deniele nacht ronke.

De volgende late voormiddag de eend aansnijden met het zilveren feestbestek en degusteren met citroen en mayonaise.
De hele namiddag en de vroege avond de rotzooi in de keuken opruimen en de muren en plafond afwassen.
De twee lege flessen naar de glasbak brengen en op de terugweg paracetamol en maagtabletten kopen.

terug

 

 

 

 

Citroen Soufflé

per persoon 1/2 citroen en per 4 mensen 1 ei, bloem, suiker, poedersuiker, maizena

Snij de citroen door middel van boven naar beneden zodat je twee "bootjes" krijgt. Haal het vruchtvlees er voorzichtig uit. Let er op dat je er niet doorheen prikt, want tja met een lekke boot kun je niet gaan uitvaren...

Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.Neem het ei of eieren (je kunt ook meerdere eieren per 4 personen gebruiken voor een evt. herkansings ronde) Scheid de dooier van het eiwit, klop het eiwit schuimig en stijf. Klop voorzichtig hier beetje voor beetje 2 ongeveer 1,5 tot 2 el poedersuiker door en een scheutje citroensap.

Doe de eiedooier in een klein pannetje en klop het door met 1 el bloem, zet hem op eeen heeeeel laag vuurtje. LETOP!! Eigeel mag niet gaan stollen, doe er nog 1 el bloem door en blijf roeren, doe er een scheutje citroensap en 2 el suiker door. Goed roeren zodat de suiker oplost. Schep dat het eigeelmengsel heeeel voorzichtig door het eiwit en vul met dit mengsel de halve citroen bootjes. Zet deze in de voorverwarmde oven 10 minuten voor heel heerlijk slurp-ontbijt en 15 minuten voor een hemelse luchtigheid.

neem de rest van de citroensap, vul deze aan met een zelfd hoeveelheid koud water, voeg 1 el poedersuiker en 1 el suiker toe en zet dit op een vuurtje en roer totdat de suiker is opgelost. Neem 1/2 el maizena, doe deze in een kopje, mok of schaaltje en doe er een flink schet koud water bij, roer totdat de maizena is opgelost en roer deze door de citroen saus. Verwarm deze totdat het lobbig word... schenk een streepje saus over de souffle. eetze!

terug

 

 

 

 

 

 

 

Geitenkaasbol met een kick

2 eetl. gepelde pistachenoten
4 grote olijven zonder pit (bijvoorbeeld Griekse olijven met pesto)
100 g zachte geitenkaas
1/2 theelepel geraspte sinaasappelschil

Rooster de pistachenoten 2-3 minuten in een droge koekenpan op middelhoog vuur.
Laat ze afkoelen en hak ze fijn. Leg op elk lepeltje een olijf.
Meng de geitenkaas met sinaasappelrasp, zout en peper.
Verdeel de geitenkaas in vier porties en kneed er met koele natte handen een bolletje van rondom de olijf.
Wentel de geitenkaas vervolgens door de stukjes pistachenoot en bestrooi de bolletjes met (versgemalen) peper naar smaak.

terug

 

 

 

 

 

Gebonden Paprikasoep met kaas

2 rode paprika's
boullionblokje
slankie smeerkaas
1 aardappel
1 ui
olijfolie

Doe een beetje olijfolie in de koekepan en zet het vuur laag. Maak de paprika's schoon en ontdoe ze van hun zaadlijsten. Snij de paprika in stukken en laat ze een tijdje in de koekepan totdat ze gaan "zweten". Giet er wat water bij en doe een gesneden ui en de geschilde aardappel erbij. 5 minuten smoren en overgieten in soeppan. Doe er boullion poeder bij en een kuipje smeerkaas, mag slankie zijn, maar ook elke andere smaak met bijv. sambal. voeg water toe, zoveel dat iedereen een kop of bord soep heeft..;)

Doe nu alles in een blender of gebruik een stafmixer en puree de paprika, aardappel en ui. De zetmeel uit de aardappel zal de soep binden. Eet smakelijk

terug

 

 

 

 

Turks brood met zalm en limoen

zalm, limoen, mayo, sla, dille

Neem een stuk turks brood. Smeer dit in met Limoensap, daarna met mayonaise of fritessaus. Doe er een paar blaadjes sla op en strooi er wat dille bij. Leg hierbij dunne plakken zalm.

terug

 

 

 

 


Turks brood met ham en champignon

ham, champignon, rozemarijn, eiersalade

Maak de champignons schoon en bak ze in wat olijfolie en rozemarijn. Snij een stuk turks brood open en smeer een dun laagje eiersalade op het brood. Leg hierop een plakje (slagers)ham en doe er de champignon op.

Met dank aan Peter P.

terug

 

 

 

 


Turks brood met runderrookvlees, geitenkaas en avocado

runderrookvlees, geitenkaas, avocadoos, sla, mayo, basilicum

Snij een stuk turks brood open en smeer er de geitenkaas op. Schil en snij de avocadoos in dunne plakken en leg deze op de geitenkaas. Leg er weinig rookvlees over en garneer met sla, mayonaise en basilicum.

terug

 

 

 

 

 

 

Pita brood

240 gram bloem, 8 eetlepels olijfolie, zout, water.

Voorbereiding: Zeef de bloem boven een kom. Maak een kuiltje in het midden en doe hierin een snufje zout, 1 eetlepel olijfolie en 125 ml handwarm water. Kneed het mengsel tot een soepel deeg. Bedek het deeg in de kom met een (vochtige) theedoek en laat dit ca. 30 minuten rusten.

Bestuif het werkvlak en de deegroller met bloem.Verdeel het deeg in 2 bolletjes. Rol het deegballetje ui tot een dunne lap van ca. 15 cm doorsnede.Bestrijk de koekenpan met olijfolie en verhit deze. Bak het deeglapje tot dit er bruin gestippeld uitziet. Draai het deeg vervolgens om . Neem de pita uit de pan zodra de onderkant ook is gebakken. Warm serveren.

Lekker gehakt met munt of koolsalade

terug

 

 

 

 

 

Wortel-Appel soep


Winterpeen, ui, appel, boter, olijfolie, (groente)boullion, evt. honing, molasses of bruine basterd suiker.

Maak de winterpeenschoon en snij hem in halve plakjes, schil en snij de ui. Zet de Winterpeen en ui aan in een beetje boter, voeg iets wat olijfolie toe. (boter is voor smaak en bind de soep later een beetje, olijfolie om de temperatuurhoger te krijgen) Smoor totdat de winterpeen zacht is. Voeg de appel toe en smoor nog een minuut of 5. Voeg water toe en doe dit alles in de blender of puree met een stafmixer . Voeg boullion toe naar smaak en verwarm de soep tot tegen het koken aan.

terug

 

 

 

 

 

 

Rundvlees salade

800 gram gekookte aardappelen (vastkokende), 6 hard gekookte eieren,250 gram gekookte of gebakken biefstuk, in reepjes gesneden na het bakken, 1 gebakken kipfilet, in reepjes gesneden na het bakken, 2 appel in blokjes, 150 gram zoetzure zilveruitjes, 1 rode ui, heel fijn gesnipperd, 150 gram zoetzure augurken, 1 blik groentemacedoine (doperwten, peulen, sperziebonen, wortels, evt koolraap etc.)

tomatenketchup, mosterd, ½ pot mayonaise (zaanse is hier erg goed voor, verkrijgbaar bij AH) , peper, zout, 

voor de garnering: ½ pot mayonaise, krulsla, 3 harde eieren, paprika, asperges, mini-mais, zilveruitjes, ham-rolletjes, en wat je maar kunt verzinnen..

Schil en kook de aardappelen, kook de eieren.. Stam de aardappels beetje fijn en doe er 4 eetleepels ketchup, ½ pot mayo, 2 eet lepels mosterd of meer en peper en zout door. Schep er de andere ingredienten door. En ga dan over tot garnering!!  

Biefstuk bakken  

Smelt wat roomboter in de pan. Leg hierin de ingepeperde biefstuk. Bak op hoog vuur 2 minuten per kant. Voeg een Grolsch Blond pilsener toe en braad door totdat het braadvocht steviger word. Zet het vuur uit. En haal de biefstuk uit de pan. Laat het een minuut of 3 a 4 rusten en snij het dan in dunnen reepjes voor door de salade.

Hetzelfde kunt u doen met de kipfilet, alleen dan in plaats van peper, insmeren met kerrie, paprikapoeder, peterselie en peper.

terug

 

 

 

 

 

 

Zamsalade

1 kilo aardappelen (gekookt), 1 groot blik rose zalm, 1 ui, augurken, tomatenketchup, mayonaise, wiskeysaus, twee tomaten, 3 eieren, 1 groene paprika, bieslook

Schil en kook de aardappelen, kook de eieren. Stam de aardappels beetje fijn en doe er de overige ingredienten door en naar smaak de wiskey saus, tomatenketchup en de mayonaise toevoegen.

voor de garnering: mayo, krulsla, 3 harde eieren, cherry-tomaten, paling, nep-krab, garnalen, andere gerookte vis of wat je maar kunt bedenken. Leuk is misschien wel om wat whiskey saus over te houden. Dan als eerste sla, daarop de aardappelen-substantie en daarover heen de whiskey-saus smeren, zodat de aardappels niet meer te zien zijn.

 terug

 

 

 

 

 

 

Pasta met walnoten

500 gr tagliatelle. 2 sjalotjes. 60 gr walnoten. 50 pistachenoten. 200 gr crème fraîche. 1 courgette. 1 takje peterselie

Ter variatie kan er een gebraden kipfillet bij worden geserveerd.

Snij de courgette in lange dunne repen en bestrooi ze met zout. Breng een grote pan water aan de kook. Als het kook voeg de tagliatelle toe en wat zout. Voeg dan de courgette erbij en laat geheel 3 a 4 minuten koken totdat de pasta beetgaar is. Giet het af en doe het terug in de pan en doe 4 a 5 eetlepels olijfolie over de pasta. Smoor de sjalotjes in wat olijfolie. Crush walnoten en pistache noten en voeg deze toe. Vlak voor het opdienen de peterselie en creme frais toevoegen.

   terug

 

 

 

 

 

 

Pasta met gegrilde paprikasaus 

400 gr tagliatelle,1 rode paprika,1 groene en 1 gele paprika, olijfolie om in te smeren, 3 teentjes knoflook, 1 rood Spaans pepertje peper, tomaten en puree, zout

De paprika's even onder de grill leggen totdat de schil zwart is, dan de schil eraf halen en in kleine stukken snijden. Met olijfolie in de pan, knoflook toevoegen , pepertje en de tomaten. Even smoren en samen met de pasta serveren. (voor pasta koken zie vorig recept, maar dan zonder de courgette)

 terug